Trends

Doorbraaktrends uit de hedendaagse designwereld

Door Tom | 23 april 2021


Als een van de grootste showcases voor de design en lifestyle-community vertegenwoordigt Maison & Objet een cruciaal moment in de jaarkalenders van designliefhebbers. Als tweejaarlijks evenement dat normaal gesproken in Parijs plaatsvindt, is het al jaren een platform voor legendes en toekomstige sterren van de designscene; van Philippe Starck en Tom Dixon, tot Ilse Crawford en Tokujin Yoshioka. Dit jaar ligt het een beetje anders. Om de debuutveiling van Maison & Objet op Catawiki te vieren, belicht designexpert Eléonore Floret enkele van de baanbrekende ontwerpen en innovators uit hun selectie


Heroplevingen uit de jaren 50 en 70


Met nostalgie wijdverbreid in 2021, mogen zowel de jaren 50 als de jaren 70 op een hernieuwde interesse in hun ontwerpstijlen rekenen. Zorgen de jaren 50 voor het klassieke comfort uit het midden van de eeuw, van sterke lijnen, ruw hout en pastelkleuren, in de jaren 70 ging het over design dat er nog niet eerder was geweest - denk aan lichte kleuren en kitscherige meubels die comfort boven alles plaatsten. Volgens Eléonore brengen enkele van de door Maison & Objet geselecteerde objecten een eerbetoon aan deze tijdperken met eigentijdse wendingen. 



"Neem het dressoir van Florence Knoll. Het is het perfecte voorbeeld van klassiek, tijdloos design uit de jaren 50'', legt Eléonore uit. “Florence Knoll was een revolutionaire vrouw, interieurontwerper en ondernemer die een belangrijke rol speelde in de transformatie van design in de jaren 50. Maar het is ook een stijl waar we 60 jaar later nog steeds van genieten. Dit dressoir van berkenhout is minimalistisch maar nooit zielloos, een knipoog naar het verleden zonder erin verstrikt te raken”. 




Wat de jaren 70 betreft, hebben de Togo-banken van Michel Ducaroy voor Ligne Roset alle attributen van die tijd. “Dit pastelkleurige ontwerp uit de jaren 70 is een perfect voorbeeld van die periode. Maar het is ook wat we tegenwoordig zoeken in meubeldesign: een sterk statement dat ook chique en comfortabel is''. 


Geweven tapijten


Misschien is het de aard van het jaar dat we hebben gehad dat we hunkeren naar warmte en comfort, iets dat Turks design in grote mate lijkt te bieden. Zoek niet verder dan Fulden Topaloglu’s Yakamoz nr. 4 kelim tapijt voor bewijs hiervoor. Kelims zijn een steunpilaar van Turkse en Midden-Oosterse huizen, en worden gebruikt als vloerkleden, spreien en tafelkleden, om er maar een paar te noemen. Met zorg geweven en gestikt met fantastische patronen en afbeeldingen, zijn ze vaak een weerspiegeling van het verhaal van de wever, in staat om elke ruimte kleur en leven te geven. 




Het tapijt van Topaloglu is niet anders. Dit vloerkleed van Anatolische wol is geïnspireerd op het licht dat op water wordt weerkaatst en is zowel qua uiterlijk als gevoel rustgevend. "Het is bekroond met een prijs van de Elle Decoration International Design Awards 2020", zegt Eléonore, "Dit getuigt van zijn brede aantrekkingskracht, maar ook van de trend die we in huizen zien naar Turks design". Leg het op welke vloer dan ook voor een interieur dat binnenkort in kalm en verpletterd blauw zal zwemmen.


Ongeëvenaard vakmanschap

 

Voor sommige culturen heeft vakmanschap altijd centraal gestaan bij design. Denk aan de Japanse notie van shokunin kishitsu (’Geest van de vakman’), wat net zo goed gaat over iets goeds doen, als over je hart en ziel storten in elk element van wat je doet. Het is een mantra die zich manifesteert in een toenemend aantal ontwerpers en hun werken.




“Een van de dingen waar de designwereld zich langzamerhand op heeft gericht, is de aandacht voor vakmanschap. De relaxatiecapsule van Johan Brunel is een voorbeeld van vakmanschap; een uitstekend teken van kwaliteit en tegelijkertijd symbolisch voor de geest van de huidige tijd en de noodzaak om de wereld af te schermen en zich terug te trekken”. 




“Goed vakmanschap is ook tijdloos”, legt ze uit. "Het is geen nieuw fenomeen, maar we realiseren ons steeds meer hoe belangrijk het is. Murano-glas uit Italië is een ongeëvenaard voorbeeld van de technieken die nodig zijn om iets te maken en hoe goed design zich altijd aanpast aan de tijd. Deze prachtige vaas van Fulvio Bianconi is ontworpen in de jaren 90 maar is nog steeds eigentijds met een prachtige organische vorm”. 


Verantwoord ontwerpen


De interieurontwerpindustrie wordt niet gereguleerd vanwege zijn groene tendensen, maar bedrijven en ontwerpers evolueren naar verantwoord en gewetensvol ontwerpen. De opkomst van ontwerpbureaus die in milieuvriendelijke producten handelen, getuigt daarvan. Bedrijven zoals het Deense textielmerk Kvadrat, dat kwaliteitstextiel en -stoffering produceert, zien dat hun materialen een centrale rol spelen in hedendaags design, als een voorbeeld, (zoals de Vip stoel van Marcel Wanders), terwijl andere ontwerpers leren hoe ze het meeste kunnen halen uit elk materiaal dat ze hebben. 




“Neem de tafellamp van Studio Jeroen Wand”, legt Eléonore uit. "Er zijn in totaal 10 van deze lampen gemaakt en het is de constructie die bijzonder is; gemaakt van het overgebleven iroko- en walnotenhout van de studio. Deze stukken werden met houtpulp aan elkaar 'gelijmd'. Je verwacht misschien een kwetsbare constructie, maar het is eigenlijk een stevige constructie. En het hergebruik van materiaal maakt dit product bijzonder en duurzaam”.


"Je hebt ook de Solarium-lamp van Valerie Windeck die is gemaakt van volledig gerecycled plastic. De ontwerper sorteert kunststoffen op kleur en herschikt ze tot platen”. 


Design als kunst


De vraag naar functie en vorm staat al jaren centraal in de designwereld. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat er binnenkort een consensus komt, bewijzen moderne ontwerpers dat design zowel kunst in vorm als functie kan zijn. 




“De lampinstallatie van Tineke Beunders en Nathan Wierink, ‘Floating Falling’ genaamd, doet de grens tussen kunst en design vervagen. Het bevindt zich op de grens van minimalistische hedendaagse kunst en trends in het veld; het is zo'n indrukwekkend kunstwerk dat je bijna vergeet dat het een functie heeft als lamp. Hij kan van kleur veranderen en in grootte worden aangepast, afhankelijk van de ruimte, dus er is geen reden waarom dit alleen indruk hoeft te maken in een galerijomgeving ". 

____________________

Ontdek onze designveilingen, die een reeks stukken biedt met decennia aan decoraties. Of registreer je als verkoper. 


Ontdek meer design en vintage


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Een geschiedenis van 20e-eeuws design in een iconisch decor


Het meisje met 1000 gezichten: het verhaal van Fornasetti


Zolderverhalen: Welkom in de wereld van Thomas Eyck


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu